Ponedjeljak, 10 Kolovoz 2020 08:06

Putnički avion velike brzine s kojim će se iz Europe do Amerike stići za 90 minuta

Prema prvim informacijama bit će riječ o letjelici s kojom će se iz Londona do New Yorka stići za 90 minuta, iz Londona do Sydneya za 4.5 sati, a iz glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva do Pekinga za 2.5 sati.

Virgin Galactic u suradnji s Rolce Royceom najavio je izradu supersonične letjelice koja bi se trebala kretati brzinom od 3 Macha.

Točnije trebala bi postizati maksimalnu brzinu i od 3700 kilometara na sat što je četiri puta brže od prosječne brzine današnjih komercijalnih zrakoplova, a gotovo dvaput brže od Concordea i Tupoljeva Tu-144.

Prema prvim informacijama bit će riječ o letjelici s kojom će se iz Londona do New Yorka stići za 90 minuta, iz Londona do Sydneya za 4.5 sati, a iz glavnog grada Ujedinjenog Kraljevstva do Pekinga za 2.5 sati.

Nadzvučna letjelica bi se kretala na visini od 18.000 metara, a odjednom bi mogla prevesti od 9 do 19 osoba. U izradi će se koristiti održive tehnologije i tehnike, a poseban fokus stavljen je na korištenje održivih izvora pogonskog goriva. Predstavljeni koncept dobio je odobrenje i od stručnjaka iz NASA-e.

Iako je Virgin Galactic predstavio prvi dizajn letjelice, cijeli je program još u početnoj fazi. Tek se treba riješiti ključni izazovi u dizajniranju zrakoplova, konfiguraciji, upravljanju, održavanju, buci, emisijama i drugim segmentima koji će omogućavati rutinske komercijalne letove velike brzine na siguran način.

Nije otkriveno kada će nadzvučni avioni Virgin Galactica započeti sa službenim letenjem, niti s testnom fazom. No čelništvo tvrtke je iznimno je uzbuđeno konceptom.

"Predviđamo letjelicu koja će spojiti sigurno komercijalno putovanje s dosad nedoživljenim iskustvom za klijente," rekao je George Whitesides, glavni svemirski časnik Virgin Galactica.