Petak, 11 Veljača 2022 11:43

Otkriven planet pogodan za život

Astronomi vjeruju da bi mogao postojati planet pogodan za život i koji se nalazi u blizini umirućeg sunca. Ako se to potvrdi, bilo bi to prvi put da je pronađen planet koji bi mogao podržavati život u orbiti takozvanog "bijelog patuljka".

Astronomi su otkrili planet u "zoni pogodnoj za život" oko bijelog patuljka. Njihova studija objavljena je u mjesečnim obavijestima britanskog Kraljevskog astronomskog društva.

Profesor Jay Farihi s University Collegea u Londonu, koji je vodio studiju, rekao je da je to otkriće potpuno novo za astronome.

Ovo je prvi put da je bilo što viđeno u zoni bijelog patuljka pogodnoj za razvoj života. I stoga postoji mogućnost da život na planetu kruži oko njega, rekao je Farihi.

Dok vrlo velike zvijezde postaju crne rupe kada umru, one manje poput našeg Sunca postaju bijeli patuljci, odnosno zvijezde koje su potrošile sve svoje nuklearno gorivo i izgubile svoje vanjske slojeve. Bijeli patuljci obično su veličine planeta i emitiraju plavkasto-bijelu svjetlost nakon formiranja.

Smatra se da je mogući planet, koji je 117 svjetlosnih godina udaljen od Zemlje, 60 puta bliži zvijezdi nego što je to naš planet Suncu.

Znanstveni tim nema izravne dokaze o postojanju tog planeta, ali kretanje 65 struktura veličine Mjeseca koje kruže oko nastanjive zone bijelog patuljka sugeriraju da on postoji. Udaljenost struktura jedna od druge se ne mijenja, što sugerira da su pod utjecajem gravitacije planeta u blizini.

Bio je to šok za tim. Pokret je bio toliko jezivo precizan da se takvo što ne može samo izmisliti, rekao je prof. Farihi.

Naseljiva zona je pojas oko zvijezde u kojem bi tekuća voda mogla postojati na planetu i stoga podržavati život. Ako je planet preblizu zvijezdi bit će prevruće, a ako predaleko bit će prehladno, dok su unutar te zone uvjeti "baš pravi".

Ovi novi rezultati istraživanja tezultati bi trebali potaknuti astronome da aktivno traže izravne dokaze o planetima oko bijelih patuljaka.