Petak, 17 Studeni 2023 08:24

Posađena nova drveća u Varaždinu

Zahvaljujući pobjedi u ekološkoj akciji „Od izvora do mora“ koju su organizirale tvrtke Coca-Cola i Konzum te Udruga gradova i Jutarnji list, u Varaždinu su danas posađena nova drveća u čijem će hladu učenici čekati autobuse.

U Aleji Ivana Režeka te na zelenoj površini uz Autobusni kolodvor djelatnici Parkova danas su posadili stabla 18 gledičija - Gleditsia triacanthos 'Sunburst' i 12 stupastih tisa Taxus baccata 'Fastigiata', a sredstva za sadnju osigurali su sponzori akcije „Od izvora do mora“.

Donacija tvrtke Coca-cola HBC Hrvatska d.o.o. vezane uz uspješnu realizaciju projekta „Od izvora do mora“ je ukupno 14.000 €.

Sadnji drveća prethodila je pobjeda Varaždina u ekološkoj akciji. U kategoriji velikih gradova, Varaždin je pobijedio skupivši najviše bodova od svih gradova uključenih u tu nacionalnu akciju.

Tijekom akcije čišćenja Dravske šume koja je održana 22. travnja 2023. g. u Varaždinu, uz Dan planeta Zemlja prikupljeno je 8.400 kilograma otpada, a sudjelovalo je 150 volontera.

Sadnjom tog drveća, Grad Varaždin je ujedno ispunio zahtjev učenika da se oplemeni taj prostor.

Naime, 2022. godine učenici Prve gimnazije predali su Gradu Varaždinu peticiju s više od 300 potpisa kojom su tražili postavljanje klupa na stajalištima na Autobusnom kolodvoru i sadnju stabala uz zid Kapucinske crkve kako bi se formirao hlad iznad stajališta za ljetnih mjeseci.

Javna zelena površina uz autobusni kolodvor u Ulici Ivana Režeka intenzivno je korištena pješačka komunikacija, a učenici će u buduće na svoj prijevoz čekati u hladovini drveća.

Izvor: https://www.varazdinske-vijesti.hr/