Petak, 04 Kolovoz 2023 08:47

Mladi operni pjevači iz cijelog svijeta u Varaždinu

U Varaždinu je prošle srijede, 25. srpnja, počelo drugo izdanje Hrvatske operne akademije - ljetnog edukativnog programa za glazbenike koji na jednom mjestu okuplja operne pjevače iz cijelog svijeta.

Akademiju je prošle godine osnovao David Oštrek, renomirani operni pjevač i solist Berlinske državne opere, rođeni Novomarofčanin, koja se u Varaždinu održava uz suorganizaciju Koncertnog ureda i Hrvatskog narodnog kazališta. Glavni pokrovitelj programa je Grad Varaždin, a ovogodišnji partner Akademije je Gradski muzej Varaždin, pa se dio proba održava u palači Herzer.

Ove godine Hrvatsku opernu akademiju za ljetnu edukaciju je odabralo desetak mladih glazbenika iz SAD-a, Meksika, Kanade, Kazahstana, Južne Koreje, Austrije, Grčke, Španjolske i drugih zemalja. Oni će u dva tjedna pripremiti baroknu operu "Didona i Enej" Henryja Purcella, koja će 12. i 13. kolovoza biti izvedena u Hrvatskom narodnom kazalištu u Varaždinu.

Ulogu dirigenta preuzeo je Darijan Ivezić, uz asistenta Raymonda Mazzona, a direkcija scene pod budnim je okom Tare Morikawe. Mentori za operu su slovenski bariton Jaka Mihelač i hrvatske sopranistice Tamara Ivaniš i Jelena Štefanić dok u produkciji sudjeluju i Varaždinski komorni orkestar i zbor Via.

Ulaznice za ovu glazbenu poslasticu dostupne su na mrežnoj stranici varaždinskog kazališt