Petak, 04 Studeni 2022 09:01

25. tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”

U organizaciji Odreda izviđača “Sirius” zadnje subote u listopadu organizirana je jubilarna, 25. tradicionalna akcija “Ulicama Varaždina”. U Varaždinu su se i ove godine okupili izviđači, uglavnom učenici osnovnih i srednjih škola sjeverne i sjeverozapadne Hrvatske.

U akciji je sudjelovalo oko 300 izviđača iz deset izviđačkih udruga, a pristigli su iz Zagreba, Koprivnice, Krapine, Križevaca, Velike Gorice, Samobora, Sv. Martina pod Okićem, Veternice, Kotoribe, Strahoninca, Čakovca i Varaždina. Kratko otvaranje akcije bilo je na sportskom igralištu ispred dvorane u Graberju.

Čak 24 ekipe izviđača i 11 ekipa poletaraca kretale su se po Varaždinu pomoću plana grada s ucrtanim kontrolnim točkama i uputama, te su rješavale razne zadatke (brzinsko vezanje čvorova, pronalazak određenih mjesta u gradu, kviz znanja, igre „pronalaženje biljki“, „tronoga utrka sa čašama“ i „izrada i bacanje papirnatih aviona“, brzinski prolaz dijela staze te prenošenje poruke).

Starije ekipe su morale proći ukupno 10, a mlađe sedam kontrolnih točaka sa zadacima, te pokazati kako se orijentiraju u, većini njih, nepoznatom gradu. Aktivno su sudjelovali i stariji istraživači i izviđački voditelji, prolazeći za njih posebno pripremljenu stazu.