Petak, 29 Travanj 2022 09:18

"Zelena čistka" u organizaciji Savjeta mladih općine Donja Voća

Povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje, jutro je započelo velikom „Zelenom čistkom“ u organizaciji Savjeta mladih općine Donja Voća i udruga s područja Općine, a pozivu se odazvalo i dvadesetak volontera i zaljubljenika u prirodu.

Iako prethodnih dana vrijeme nije bilo obećavajuće, vrijedni volonteri nisu se obeshrabrili te se čistilo na nekoliko lokacija i prikupile su se velike količine otpada. Ponosni na zajedništvo i svijest mještana o brizi za okoliš, rastužuje činjenica da usprkos čišćenja prethodnih godina, ponovno su neodgovorni pojedinci višak svojeg otpada neodgovorno bacili u naš, zajednički okoliš. Nakon završetka akcije, volonteri su se počastili finim gulašom koji su pripremili članovi LU „Trčka“.

A u poslijepodnevnim satima KUD Voća organizirao je prigodan program povodom blagdana sv. Jurja. Kako je to nekad bilo, a sve u cilju da se izvuče iz zaborava, KUD Voća oživio je običaj pohoda Jure zelenoga kroz voćanski kraj. U narodu je sv. Juraj oduvijek bio simbol proljeća i novog ciklusa u prirodi, a u voćanskom kraju na Jurjevo muzikaši su išli od kuće do kuće pjevati i svirati, s time da je jedan od njih bio obučen u zelenog Juru, okićen s bukovim granjem. Dok su muzikaši pjevali i svirali: “Siđe Jura iz gore na to ravno pole, darujte ga darujte Juru zelenoga…”, Jura je plesao držeći košaru za jaja, vino, rakiju i druge darove, a zauzvrat je svojim plesom obećavao dobar urod na poljima, zdravu stoku i dobru godinu. Bila je ova povorka i posebno slavljenički raspoložena, jer su sudionici povorke, Kata i Alojz Lazar obilježili 60. godina braka te darivali Juru, kako bi im donio dobru godinu.

Izvor: https://www.varazdinske-vijesti.hr/