Najvrjednija zbirka viskija ušla u Guinnessovu knjigu rekorda

Viet Nguyen Dinh Tuan u posjedu ima 535 najrjeđih, najstarijih i najfinijih boca škotskoga i japanskog viskija, piše BBC.

Stručnjaci tvrtke Rare Whisky 101 (RW101) vrijednost zbirke procijenili su na približno 12,5 milijuna eura, a rekord je potvrđen i u Guinnessovoj knjizi rekorda.

Viet je vlasnik kompletne kolekcije Macallan Fine and Rare viskija, uključujući i onu iz 1926. godine. Te je godine proizvedeno samo 40 boca, a Viet ih posjeduje čak tri.

Boca The Macallana 1926. nedavno je prodana za gotovo 1,75 milijuna dolara.

U Vietovoj je kolekciji i jedna od samo 12 postojećih boca najstarijeg Bowmore viskija. Slična je boca nedavno na aukciji prodana za oko 350.000 eura.

Ima i jednu od samo 24 boce starog Springbanka iz 1919. godine.

Viet skuplja rijetke i stare boce viskija već dulje od 20 godina. Sve su pod ključem u salonu viskija koja se nalazi u njegovu domu, a ponosni vlasnik kani proširiti kolekciju.

Vrijednost boca određena je na temelju podataka o tomu za koliko bi se one objektivno mogle prodati na dražbi u Velikoj Britaniji.

- Za mene je skupljanje boca viskija čista strast. Svaki slobodan trenutak koristim da bih pretraživao internetske stranice na kojima se na dražbama nude rijetke i poznate vrste viskija iz cijelog svijeta. A kada je posrijedi moja kolekcija, ne kanim prodati nijednu, ali baš nijednu bocu. Zapravo, nastavit ću 'lov' na još starije i rjeđe boce - kazao je Viet. (bs)

Izvor: 24sata.hr

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction