Led se na Grenlandu topi brže no što je itko očekivao

Nakon mjeseci rekordnih temperatura znanstvenici su izračunali da se led na Grenlandu topi brže i obilnije no ikada do sad. Samo u četvrtak u ocean je potonulo 11 miliijardi tona leda. Usporedbe radi, to je ekvivalent 4.4 milijuna olimpijskih bazena, piše CNN.

Ledene ploče na Grenlandu tope se svakog ljeta, no otapanje počinje krajem svibnja. Ove je godine počelo u siječnju i neprekidno traje posljednja četiri mjeseca.

Iznad prosjeka
Samo u srpnju otopilo se 197 milijardi tona leda, odnosno 80 milijuna olimpijskih bazena, izračunali su američki klimatolozi. Očekivani prosjek za srpanj je između 60 i 70 milijardi tona.

Vremenski uvijeti koji su Europi nedavno donijeli nezapamćeni toplinski val, sada se premještaju nad Arktikom, a znanstvenici misle da će pokrenuti najveće topljenje leda od 50-ih kada je počelo službeno mjerenje.

Arktik i dalje gori
Toplo vrijeme na Grendlandu će se nastaviti i idućih dana, a time i topljenje leda iako ne u tolikim količinama kao u vrijeme toplisnkog vala. lenedni pokrov na Grendlanu drugi je najveći na svijetu, a ovogodišnje otapanje već je podiglo razinu mora za pola milimetra na globalnoj razini.

https://100posto.hr

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction