Koliko ima oceana na Zemlji ?

Prema definiciji, ocean je u užem smislu jedinstvena, kontinuirana vodena masa golemih dimenzija, a u širem smislu ukupna vodena masa mora na Zemlji koja pokriva gotovo tri četvrtine njene površine. No, oceani su i puno više od od toga. Pa ako volite jedriti i broditi...

Bogatstvo prirode i života koje se krije ispod površine mora nešto je što nije lako zamislivo, niti još uvijek do kraja istraženo. Oceani su stoljećima fascinirali i inspirirali brojne ljude, bilo da se radilo o pjesnicima, ratnicima, moreplovcima, carevima i kraljevima, a bili su i tema brojnih umjetničkih djela. Sve tajne koje oceani sa sobom nose nisu poznate, i vjerojatno nikada neće biti poznate ljudskom rodu.
Na Zemlji ima pet oceana, od kojih je daleko najveći Tihi ocean. Zauzima gotovo trećinu Zemljine površine, a svoje ime može zahvaliti jednom od najpoznatijih moreplovaca - Ferdinandu Magellanu. Proteže se od Beringovog mora na sjeveru do Anktartike na jugu te od Indonezije prema Kolumbiji i Peruu. Zanimljiva je činjenica ta da osim što je to najveći ocean, u dubini Tihog oceana se nalazi i najdublja točka na svijetu od 11.022 metra, što je više i od najviše točke na svijetu – Mt. Everesta.

Drugi po veličini je Atlantski ocean, a ime mu potječe iz grčke mitologije i znači "Atlasovo more". Nalazi se između Amerike i Europe, a obuhvaća površinu od nevjerojatnih 106.450.000 km2. Prosječna dubina Atlantika je oko 3.926 metara, a najdublja točka se nalazi na 8.605 metara.

Iza Atlantskog oceana, po veličini dolazi Indijski ocean koji pokriva oko 20% Zemljine površine. Sa sjevera je okružen Azijom, sa zapada Afrikom i s istoka Malajskim poluotokom i Australijom. Na jugu se spaja s Južnim oceanom. Zanimljivo je to da Indijski ocean sadrži neke od najljepših otoka na kugli zemljaskoj kao što su Madagaskar, Mauricijus, Sejšeli, Maldivi i Šri Lanka.

Preostala dva oceana su Južni ocean koji se nalazi oko Antarktike na južnoj polutki te Sjeverni ocean koji okružuje sjevernu polutku Zemlje, ledeni i nedovoljno istraženi...

Izvor: https://punkufer.dnevnik.hr

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction