MIND dijeta smanjuje rizik od Alzheimerove bolesti za 50%

Znanstvenici su ustanovili da je mozak ljudi koji su jeli zeleno povrće bio i do 11 godina mlađi. Mediteransko podneblje olakšava dostupnost namirnica za MIND dijetu: riba, maslinovo ulje...

Kod popularne MIND dijete naglasak je na 10 zdravih skupina namirnica koje potiču zdravlje mozga: zeleno lisnato povrće, sve ostalo povrće, orašasti plodovi, bobičasto voće, grah, cjelovite žitarice, riba, perad, maslinovo ulje i vino. S druge strane, preporučuje se izbjegavati hranu iz pet nezdravih skupina: crveno meso, maslac i margarin, sireve, kolače i slatkiše, prženu ili brzu hranu.

Također, iako nije zamišljena za mršavljenje, ako imaš višak kilograma, očekivan je značajan gubitak jer dijeta savjetuje smanjeni unos šećera, zasićenih i trans masti, odnosno slatkiša, fast food hrane i generalno industrijski dobivene hrane.

Dodaje kako nam mediteransko podneblje olakšava dostupnost namirnica koje se preporučuju u ovoj dijeti, a to su: riba, maslinovo ulje, vino, orašasti plodovi i svježe povrće, i to tijekom cijele godine. Nema dnevnog limita kalorija niti strogo određenog jelovnika, postoje samo preporuke, pa je lako održavati dijetu.

No zamke ove dijete mogu upravo biti u količini. Naime, dogodi se da zaboravimo kako zdrava hrana može biti kalorična, kao na primjer kod maslinova ulja, koje ima istu količinu kalorija kao i sva druga ulja.

Industrijsku hranu treba izbjegavati bez obzira piše li na njoj ‘zdravo’, ‘eko’, ‘bio’ i slično. Ovo se posebno odnosi na slatkiše i grickalice koje se prodaju na zdravim policama i u trgovinama zdrave hrane. Treba obratiti pozornost i na način pripreme hrane.

Kuhanje i pečenje uz minimalno maslinova ulja su preporučeni iznad prženja i pohanja. Dodaje kako za maksimalan učinak MIND dijete na zdravlje tu vrstu prehrane treba kombinirati sa fizičkom aktivnošću, redukcijom stresa i dovoljno kvalitetnog sna. Naziv dijete MIND kratica je engleskog naziva “Mediteranska-DASH intervencija za odgodu neurodegenerativnih promjena”.

Važnost prehrane u borbi s gubitkom pamćenja Iako ni s ovom dijetom nema stopostotne garancije, neke studije su pokazale kako je kod ispitanika koji su se u duljem periodu držali ovog načina prehrane rizik od razvoja Alzheimerove bolesti pao za 54 posto, dok je kod onih koji su ga se samo djelomično pridržavali taj rizik umanjen za 35 posto.

Već taj postotak ukazuje, ističu nutricionisti, na važnost prehrane u borbi s gubitkom pamćenja. Ono što se ističe kao pozitivna strana MIND dijete je to što je se ne treba držati strogo nego više kao naputka za prehranu, a što dulje se prakticira, učinci za mozak su bolji.

MIND dijeta u SAD-u je proglašena dijetom koju je najlakše provoditi te je u vrhu najzdravijih dijeta, uz mediteransku.

Rizik od moždanog udara može se smanjiti zdravim životnim stilom i prehranom
Mozak je najznačajniji organ u tijelu jer upravlja svim tjelesnim funkcijama. Krvlju se opskrbljuje putem dvije karotidne arterije. Ponekad se ne može dovoljno brzo uspostaviti ponovna ravnoteža dotoka hranjivih tvari i kisika te zbog nastalog začepljenja u nekoj od glavnih žila ili njezinih ogranaka dolazi do potpunog prekida opskrbe pojedinih moždanih područja.

To je stanje moždanog udara. Mnogi čimbenici rizika dovode do nastanka moždanog udara. Na neke, kao što su dob, spol i genetika, nije moguće utjecati. Na drugu skupinu čimbenika, poput stila života i načina prehrane, može se uvelike utjecati.Oni su zajednički za razvoj bolesti srca i krvnih žila, kao i za pojavu moždanog. Glavni čimbenici su poremećene razine masnoća u krvi, povišen krvni tlak, bolesti srca, dijabetes, pretilost, pušenje, tjelesna neaktivnost, izloženost kroničnom stresu i visoka razina homocisteina.

Rezultati brojnih istraživanja dokazali su povoljan učinak antioksidansa, prvenstveno biljnih sterola, vitamina i minerala, na zdravlje krvožilnog sustava. Zajedno s omega-3 masnim kiselinama i vlaknima, ove tvari smanjuju apsorpciju kolesterola, snižavaju trigliceride te pridonose čvrstoći i elastičnosti krvnih žila.

Izvor: 24sata.hr

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction