Prvi kit koji priča!

Prvi put na svijetu znanstvenici su naučili kita ubojicu Wikie da govori. Životinja oponaša ljudski govor koristeći svoj otvor za zrak.

Wikie, šesnaestogodišnja ženka kita ubojice koja živi u vodenom parku u Francuskoj i lokalni znanstvenici naučili su ju da govori.

Wikie već zna reći ''hello'', ''bye bye'' i ''Amy'', pa čak i brojati do tri. Kada Wikie govori, to zvuči kao kreštanje papige, ali riječi koje govori su razumljive. Za pričanje ona koristi svoj otvor za zrak. Ženka kita ubojice imitira trajanje i visinu tona ljudskog govora, a znanstvenici su se složili da se riječi koje je naučila mogu potpuno razumjeti.

Iako još uvijek nisu testirali njezine mogućnosti za komuniciranje, znanstvenici koji su sudjelovali u istraživanju potvrđuju da će razgovori s njom jednog dana biti mogući. - Da, ostvarivo je... ako imate oznake i opise što nešto znači - rekao je dr. Jose Ambramson. To su već uspjeli sa sivom papigom i dupinima koji su koristili američki znakovni jezik. Razumjeli su rečenice ''donesi mi ovaj predmet'' i ''stavi ovaj predmet ispod ili iznad drugog''.

Kitovi ubojice mogu se uspoređivati s ljudima. Dok pticama nije teško imitirati druge, ta vještina je jako rijetka kod sisavaca, a niti jedan primat osim ljudi to ne može. Wikie je prva svoje vrste koja je uspjela imitirati ljudski govor. Znanstvenici su testirali više zvukova u tri situacije i u svakoj situaciji Wikie je uspjela precizno imitirati zvuk. Znanstvenici su joj pustili zvukove kitova koje još nije čula, nakon tog zvukove koji su joj bili poznati, a na kraju je bila upoznata sa šest ljudskih riječi - hello, bye bye, Amy, aha, one two i one two three. Koristili su softver za prepoznavanje zvuka koji je prepoznao tri riječi kao visokokvalitetnu kopiju ljudskih.

Kitovi u prirodi komuniciraju jedni s drugima. Za komunikaciju koriste zvukove koji zvuče kao klikovi i pjevanje. Klikove koriste za navigaciju i prepoznavanje predmeta, ali i za socijalnu interakciju. Iako riječi koje Wikie može imitirati njoj ne znače ništa, u budućnosti komunikacija s ljudima može biti ostvarena.

Izvor: www.24sata.hr

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction