GRAD VARAŽDIN U ITU MEHANIZMU

Danas je u Ministarstvu regionalnoga razvoja i fondova ministrica Gabrijela Žalac uručila Gradu Varaždinu odluku kojom se s Grad Varaždin s okolnim područjem utvrđuje područjem za moguće proširenje provedbe mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja (ITU) u financijskom razdoblju 2021. – 2027.

Odluku je preuzela zamjenica gradonačelnika Sandra Malenica, a uz Grad Varaždin odluke su uručene i Gradu Bjelovaru i Gradu Sisku. Tako će uz postojećih sedam gradova (Zagreb, Split, Rijeka, Osijek, Zadar, Slavonski Brod, Pula) priliku za korištenje EU sredstava u okviru ITU mehanizma u novom financijskom razdoblju dobit još ukupno sedam gradova – Varaždin, Bjelovar, Sisak, Karlovac, Dubrovnik i Vinkovci.

„Zahvaljujući ovoj odluci, Grad Varaždin postaje jedno od urbanih središta, kojima se otvaraju novi izvori financiranja bespovratnim novcem iz EU. I ne samo to. Zahvaljujući ovoj odluci, Varaždin će biti predstavničko tijelo EU tako da će, u suradnji s nadležnim ministarstvom, moći raspisivati natječaje i provoditi višemilijunske razvojne projekte, kao što su eko resort na Dravi, rotor kod Kućanske rampe, centar kreativnih industrija u Kinu Dom, vojarna u Optujskoj ili pak obnova Staroga grada budući da potonje spada u program stavljanje baštine u funkciju turizma“ istaknula je zamjenica Sandra Malenica.

Do sada su u Hrvatskoj ITU mehanizmom bili obuhvaćeni samo veći gradovi. Nakon ispunjenja preduvjeta definiranih Odlukama gradovi Bjelovar, Sisak i Varaždin imati će mogućnost biti proglašeni područjima na kojima se provode integrirana teritorijalna ulaganja i koristiti sredstva europskih fondova namijenjena održivom urbanom razvoju.

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction