Za dobru ribičiju odnosno za dobar ulov treba se poklopiti dosta faktora. Dobar ulov ovisi o dobu dana kada lovimo ribu, o tome da li ima vjetra, kakav je atmosferski tlak, temperatura zraka, temperatura vode ... Zatim je važan izbor mamaca na koji lovimo ribu, pribor koji koristimo itd.

Naravno, ne treba zanemariti ni faktor sreće. No, ima tu još nešto. To »nešto« je ribičko praznovjerje. Ima tu puno stvari. Recimo, majica koju sam imao kad sam ulovio najveću štuku mi je, naravno, najdraža majica koju nosim uvijek kad idem loviti štuke. Za ribolov na smuđa imam uvijek svoje »favorite« odnosno par varalica koje na sebi imaju puno tragova zuba od tog predatora. Ako i ne lovim na njih, uvijek su tu, u jednom pretincu ribičkog prsluka. Vjerujem da svaki ribič ima neke svoje »cake« koje su samo njemu jasne i bitne. No, ima nešto što važi za sve ribiče. Nikad, ali baš nikad nam se prije ribičije ne smije reći: Sretno !! Za nas je to katastofa. Lovcima se kaže : »dobra kob«, a nama ribičima »bistro« ili nešto kao »primi nekaj« ili » donesi ribe doma« . Ali »sretno« .... I da to nije samo praznovjerje, uvjerio sam se neki dan. Kako zadnje vrijeme zbog poslovih obveza baš i ne idem često na ribičiju, a i benzin je stavka koja danas nije baš zanemariva, biram najbolje vrijeme kad idem na vodu. Eto, neki dan sve se poklopilo. Vrijeme idealno, dan s malo vjetra, temperatura oko 20 st. C, poslije podne u par navrata malo kiše, tlak zraka koliko toliko stabilan, nebo poluoblačno. Jednom riječju, idealno za »uhapsiti« smuđa.

Teleskopski karbonski štap od 3 metra, najlon 0,22 mm, varalice (one sa tragovima zuba) spremne. Maskirne hlače, košulja i prsluk da se 100% uklopim u okolinu, tenisice za siguran i tihi prilaz vodi, ribički nož. Kliješta (tzv. špicange) za brzo i sigurno vađenje udica kad ulovim smuđa, malo sitnog pribora (rezervne vrtilice i sl.) te lješnjaka u pretincu prsluka (lješnjak nije za smuđa nego za mene kad ogladnim) i to je to. Sve savršeno, kao »po špagi«. E, kad bi u životu bilo sve tako jednostavno.

Naime, kod naplatne kućice na auto cesti, blagajnik je odmah »skužio« da »posebne jedinice« kreću u ribolov te nakon što sam platio cestarinu, rekao kratko i jasno: sretno! Iako je još bio dan, pao mi je »mrak na oči«. Sretno, pa kakve veze sreća ima s ribičijom? Ribičima se ne govori »sretno« nego bistro ! I nema tu veze sreća. Znanje,
čovječe, čisto znanje. I iskustvo, naravno!?! Da li sam došao kući sa smuđem? Na žalost, kako bi rekao jedan moj kolega: nula bodova. Praznovjerje? Možda ... Samo znam da slijedeći put vozim starom cestom ...

Ribiči, BISTRO i catch & realise odnosno ulovite i pustite (naravno ako ste nešto ulovili…)

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction