Iako je do početka sezona ribolova na šarane još desetak dana, kao uvod u šaranski ribolov jedna istinita ribička priča (sve ribičke priče su istinice ...).

Naime, mi ribiči ima svoja omiljena mjesta na rijeci ili na jezeru na kojima volimo loviti i na gdje se osjećamo "kao doma“. Osim toga, dobro poznavanje vode na kojoj lovimo izuzetno je važno za uspjeh u ribolovu. Zbog toga, kad dođem na novu vodu, obavezno popričam sa ribolovcima koji tu love. U velikoj većini slučajeva ribiči su vrlo pričljivi ljudi i spremni pohvaliti se s ulovima. Naravno, sve to treba uzeti s dozom rezerve, jer ribičke priče ne bi bile ribičke priče da se nešto malo ne doda. Uvijek pobjegne najveća riba, zar ne? Najbolja mi je fora kad ribič kaže da mu je pobjegla štuka od 5 kilograma i 30 dekagrama (kako li ju je samo uspio „ izvagati „ ??).

No, bez obzira na dodavanje grama (ili kilograma) ulovljenim ribama ili onima koje su zbrisale s udice, informacije koje Vam povjere lokalni ribiči zlata vrijede. Kad loviti koje ribe, na kakve mamce, u koje doba dana, kakvim priborom itd. No, isto tako, većini ribiča nije drago da im na „njihova“ omiljena mjesta dolaze „padobranci“. Naravno da si ne možemo prisvojiti mjesta na vodi, no ako tjednima prihranjujemo za ribolov ili godinama lovimo na određenim mjestima na vodi, onda stvarno nije u redu da kad ujutro dođemo loviti zateknemo ribiča koji je došao na već pripremljeni teren. Sjećam se prije par godina kad sam se osobno našao u sličnoj situaciji. Svakih dva do tri dana prihranjivao sam na jednom mjestu (neću Vam reći gdje) za ribolov na šarana i amura.

Nakon dva tri tjedna prihranjivanja, šogor i ja smo krenuli na vodu, naravno na mjesto koje smo proglasili svojom bazom. Ujutro, negdje oko 5 sati ulovio sam šarana ljuskaša (mislim da je bio oko 4,5 kg) i spremio ga u mrežu. I dok smo šogor i ja čekali slijedeću ribu, začuli smo kako neko dolazi. Bilo nam je jasno ako vidi šarana u mreži možemo se oprostiti od „našeg“ mjesta za subotnje rano jutarnje vikend ribičije. I dok sam ja smišljao kako izvesti kamuflažu, šogor Mate zgrabio je šarana i objesio na granu obližnje vrbu. Kad je "padobranac" došao do nas (valjda je po opremi zaključio da lovimo šarane) upitao nas je „gdje su ti šarani?„. Ne razmišljajući puno odgovorili smo mu iskreno (kako samo ribiči znaju): „ šarani, a gdje bi bili, na vrbi !! „. Čovjek se nasmijao, pozdravio nas i otišao dalje tražiti neko svoje mjesto na vodi. A naš šaran, samo je mudro šutio. Na vrbi, naravno.

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction