20. veljače u 18 sati, Klub Europa media, Predstavljanje knjige KAZALIŠTE I PEDAGOGIJA

dr. sc. Vladimir Krušić

KAZALIŠTE I PEDAGOGIJA

Ideje, koncepti i shvaćanja odgojnih funkcija kazališnog/dramskog medija u  hrvatskoj kulturi i pedagogiji 19. i 20. stoljeća do završetka Drugoga svjetskog rata

Nakladnik: Disput d.o.o.

Sunakladnik: Hrvatski centar za dramski odgoj

Iz sadržaja:

  • Prosvjetne ideje kazališta ilirizma
  • Kazalište – „hram umjetnosti“ i „kramarska butiga“
  • Matica hrvatskih kazališnih dobrovoljaca i „Kazalište za narod“ Aleksandra Freudenreicha
  • Kazalište Seljačke sloge – od „narodne prosvjete“ do stranačke promidžbe Školsko kazalište učitelja Mate Lovraka
  • Metodika dramske pedagogije i „dječje kazalište“ međuraća

32 izvorna dokumenta (T. Brezovački, Predgovor „Matijašu Grabancijašu dijaku“; F. Schiller, Kazalište gledano kao moralna ustanova; I. Filipović, Narodno kazalište kao zemaljski zavod; T. Ivkanec, Dramsko prikazivanje u školi; M. Lovrak, O glumljenju u narodnoj školi i drugo)


Polazeći od suvremenih modela dramskog i kazališnog odgojnog rada autor Vladimir Krušić, dramski pedagog i voditelj Kazališnog studija mladih HNK Varaždin, u svojoj knjizi ispisuje, po prvi put, povijest moderne hrvatske dramske pedagogije kao specifičnog područja kulturne i pedagoške prakse. Knjiga sadržava pregled ideja i aktivnosti, kako su se pojavljivale i doprinosile razvoju dramskog i kazališnog odgojnog rada u Hrvatskoj od prvih prosvjetiteljskih ideja koncem 18. stoljeća, preko šilerovskih shvaćanja ilirskih preporoditelja o moralnom i nacionalnom odgoju naroda putem kazališta, do stvaranja, u drugoj polovici 19. st., hrvatske pedagogije i školskog sustava kao samosvjesnog polja naprednih pedagoških koncepcija te do širenja, na prijelazu iz 19. i u prvoj polovici 20. st., kazališne kulture kao prostora prosvjetnog iskazivanja građanskih kulturnih i političkih nakana. Među nositeljima dramskopedagoških ideja i koncepcija nalazimo istaknute ličnosti hrvatske kulturne, prosvjetne i političke povijesti, od kojih su neke porijeklom ili djelovanjem bile vezane uz područje i kulturne tradicije Sjeverne Hrvatske, primjerice – Tituš Brezovački, Juraj Dijanić, Mirko Bogović, Ivan Filipović, August Šenoa, Davorin Trstenjak, Aleksandar Freudenreich, Mato Lovrak i drugi.

Uz predstavljanje knjige, tribina je povod za širi razgovor o suvremenoj kazališnoj i dramskoj pedagoškoj praksi u Hrvatskoj.

Pored autora, na tribini sudjeluju Josip Pandurić, izdavač i urednik nakladne kuće Disput, dr. sc. Boris Senker, teatrolog i voditelj Odsjeka za povijest hrvatskog kazališta HAZU, Dubravko Torjanac, redatelj i prevodilac; voditelj tribine je književnik Ernest Fišer, a izabrane odlomke iz dokumentarne građe objavljene u knjizi čita glumica Hana Kunić.

 

bannerKUVNovi
Template Settings

Color

For each color, the params below will give default values
Tomato Green Blue Cyan Pink Purple

Body

Background Color
Text Color

Footer

Select menu
Google Font
Body Font-size
Body Font-family
Direction