Ponedjeljak, 22 Lipanj 2020 10:06

Gusari i pirati, u čemu je razlika ?

Kad danas razmišljamo o piratima i o gusarima, i jedne i druge zapravo zamišljamo kao bradate pomorske pljačkaše s drvenim nogama, kukama umjesto ruku  i papigama na ramenu. Za to je uglavnom “krivac” popularna kultura koja nam je nekritički usadila neke slike u naše glave.

Međutim, kad govorimo o stvarnoj povijesti a ne o crtićima i filmovima, gusari i pirati nisu bili u svemu slični. Zapravo, sresti jedne ili druge usred pučine moglo je za nekoga značiti razliku između života ili smrti.

Gusari (eng. corsairs ili privateers) su zapravo bili morski pljačkaši koji nisu pljačkali isključivo iz vlastitih interesa, već su, na neki način, bili pod okriljem pojedinih država. Te države bi onda legalizirale gusarske pljačke, no to je značilo da gusari nisu smjeli napadati, pljačkati i ubijati koga im se svidjelo, već su obično napadali ratne protivnike države za koje su radili.

Pirati su bili morski pljačkaši na koje se obično referira naša pop-kultura. Oni su bili oni smrdljivi, bradati i krvožedni morski lopovi koji su napadali svaki brod koji je imao nesreću da se nađe u njihovom vidokrugu. Bili su odmetnici i nisu marili za zakone niti jedne države. Shodno tome, svi su ih podjednako mrzili i bojali ih se, a ako bi ih zarobili, pirati bi bili nemilosrdno pogubljivani na najokrutnije načine.

Izvor: http://kurziv.net/